Denne uken har Facebook preget mediene. Det er vel kanskje ikke noe nytt i seg selv da Facebook brukes hyppig av alle. Denne uken har medias fokus vært på «Facebooks verste krise«.

Facebook i sin hittil mest alvorlige krise.Cambridge Analytica-skandalen er ikke bare et omdømmemessig mareritt, men saken kan også få alvorlige konsekvenser for Facebook. Både EU og USA gransker nå om Facebook brøt lover da detaljerte data fra mer enn 50 millioner Facebook-brukere havnet i hendene til Cambridge Analytica, uten at brukerne visste om det.

(Hentet fra Helt Digital‘s ukentlige oppsummering. Uke 12.)

Jeg vet ikke om det er tilfeldig, eller planlagt fra Firefox’s side, men… Er det flere enn meg som har merket at Firefox, hvor gang du åpner en ny fane, gir deg en liten pop-up (nederst) med diverse tips, triks og annen informasjon? På mandag, før jeg hadde fått med meg Facebook-krisen, fikk jeg en pop-up om noe kalt Data Selfie.

Poenget med Data Selfie er at du kan få et innblikk i hva Facebook vet om deg. Det er ikke ukjent at Facebook analyserer ALT du gjør. Hva du ser på, hvor lenge, hva du kommenterer, liker, ikke liker osv osv. Data Selfie gjør akkurat det samme, og gjør antakelser om deg som person, akkurat som facebook gjør (og dermed bruker for å målrette blant annet annonsering til deg).

Jeg lastet ned Data Selfie, fikk beskjed om å bruke Facebook som normalt, og at etter en ukes tid ville Dataselfien ha nok data om meg til å vite hvem jeg er som person. Jeg har nå hatt Data Selfie i fem dager. Nysgjerrig på hva dem vet om meg allerede?

Øverst på dashboardet får du en oversikt over venners poster du har brukt lengst tid på (av hensyn til deres personvern tar jeg ikke med den rubrikken). Du får det samme for sider.

Hvilke bilder ser jeg på?

Jeg ser tydeligvis mest på bilder av personer. Dette kan ha en sammenheng med at jeg hadde bursdag på tirsdag, og dermed fikk litt bilder på veggen min som jeg brukte tid å se på og like/kommentere.

Religion og politikk – hva er mitt ståsted?

Er det morsomt eller skummelt at basert på hvordan jeg bruker Facebook, så vet de hvor jeg står politisk og om jeg er religiøs?

Som dere ser har jeg ikke brukt Facebook nok denne uken til at Data Selfie har klart å avklare dette.

Videre til antakelser Data Selfie faktisk har fått gjort av meg…

Hva slags shopper er jeg? Er jeg fysisk aktiv? Bryr jeg meg om miljøet?

Vi begynner med shoppingen.

Jeg kan bekrefte at jeg ikke er den som ser verdien i å betale hundrevis (eller tusenvis) av kroner ekstra for ett plagg som jeg finner nesten identisk mye rimeligere. Som neste antakelse sier; Jeg er mer opptatt av stil -og da at det passer til min personlige stil og hvordan jeg liker å kle meg.

Videre er det usannsynlig at jeg påvirkes av merkenavnet når jeg hander, selv tenker jeg at dette stemmer. At jeg påvirkes av sosiale medier trodde jeg ikke selv, jeg lar meg heller påvirke av nære venner og familie.

At jeg sannsynligvis handler spontant stemmer, haha. Og, det stemmer også at jeg IKKE handler på kreditt. Jeg handler ikke «luksusvarer» om lommeboken kun tillater nødvendigheter.

Så over til helse og aktivitet!

Her ble jeg litt sjokkert faktisk, men jeg har ikke brukt facebook så veldig mye denne uken (fra PC) så kanskje det har noe med saken  gjøre (håper jeg).

  1. Likely to eat out frequently – ee… jeg elsker å lage mat, og spiser for det meste hjemme.
  2. Not likely to have a gym membership – nei vel nei! Det er vel her jeg får nevne at jeg trener ca tre ganger i uken (?).
  3. Not likely to like outdoor activities – Jeg bor midt i byen, studerer og jobber, så det har vel blitt minimalt med utendørsaktiviteter, men det betyr ikke at jeg ikke liker det! Egentlig er jeg veldig glad i både lengre og kortere turer (sammenlignet med søsteren min som enda er med i speideren og studerer friluftsliv har jeg lite å stille opp med da.) og elsker blant annet å være på sjøen og seile på sommeren.
  4. Not likely to be concerned about the environment – uff da… Håper ikke denne stemmer! Har blant annet sluttet å ta poser i butikk – har med egne handlenett hjemmefra (får vel nevne at det var søster sitt initiativ ).
  5. Not likely to consider starting a business in next few years – her lo jeg litt. Jeg startet jo for meg selv (Bostad Consulting) for ett år siden, men nå som jeg har fått meg fast jobb i PHD Media tenker jeg ikke på å starte for meg selv igjen nei.

Det er lett å skjønne hvorfor din digitale profil er så mye verdt når man kan gjøre antakelser om vaner og handlingsmønstre… Jeg skal fortsette å bruke Data Selfie en uke til, og se om noen av antakelsene endres, samt om den klarer å danne et bilde om hvor jeg står politisk og om jeg er religiøs eller ikke. I’ll give you an update!

Du kan lese mer om hvorfor din digitale profil er så mye verdt her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *